Mijn opleiding

Zoals aangegeven op de homepagina volg ik de opleiding mode-maat specialist op het ROC Tilburg. Ik leer daar:

  • Mij bezig houden met de productie van maatkleding. Anders gezegd: jij bent degene die de kleding op maat tekent en vervaardigt. Belangrijk is dat de kleding een goede pasvorm heeft en goed van kwaliteit is. Je werkzaamheden zijn vooral patronen maken, kleding maken en kleding vermaken.
  • Wat voor eigenschappen een stof heeft, hoe het in elkaar gezet is en de bestandsdelen van stoffen.
  • Basisvakken Engels, rekenen en Nederlands. Deze vakken zijn gefocust op mijn vakgebied.

Favoriete vakken

Tijdens deze opleiding krijg je echt super veel vakken. De leukste vakken vind ik coupe tekenen en vervaardigen.

Coupe tekenen

Coupe tekenen houdt in dat je op kleine schaal patroon leert tekenen en dan met name de details te geven aan kleding met coupenaden. Dit is handig, omdat je het daarna kan gebruiken voor vervaardigen als je het in het groot moet doen. Door klein te beginnen heb je wat beter een overzicht en een voorbeeld als je het daarna op ware grote moet doen. Ook leer je het maken van een zogenaamde werktekening. Met werktekeningen bedoelen we technische tekeningen van kledingstukken, die ‘plat’ worden getekend met alle technische details zoals naden, stiksels en sluitingen. Dit moet zo strak mogelijk en op 1:8 schaal.

Ik ben aan het tekenenKlein design

Vervaardigen

Bij vervaardigen maak je een outfit/ kledingstuk eigenlijk met het volledige proces. Dus eerst het patroon tekenen, dan het patroon overnemen en deze uitknippen, dat patroon leg je vervolgens op stof en knip je uit en dan krijg je het proces van alle onderdelen in elkaar stikken wat zich uiteindelijk tot een outfit vormt. Vorig jaar heb ik bij vervaardigen twee rokjes gemaakt en een showoutfit. Dit jaar heb ik een blouse leren maken en ook een show outfit.

Kleine stukjes van een jurkPatroon van een jurk